BØRNEHAVEN

BØRNEHAVEN

Eventure Care (EC) er et initiativ om en børnehave her i Eventure Village, som blev oprettet for to år siden. Det overordnede mål er at skabe bro mellem lokalsamfundet og Eventure Village og derudover være med til at skabe viden om, at uddannelse er vigtigt og vejen frem.

 

 

Børnehaven, som snarere svarer til 0. klasse i DK, er bestående af to klasser. Blåt rum er for de 5-6 årige, og rødt rum for de 6-7 årige. I hver klasse er der 20 børn. Disse børn er blevet rekruteret i de nærliggende landsbyer på bagrund af, om de kan en smule engelsk, om de har den rigtige alder og sidst at forældrene forpligter sig til at være engagerede hele vejen i gennem børnenes forløb. Både mht. til at sende dem afsted hver morgen og til at dukke op til arrangementer og forældremøder. Derudover lover de i så vidt muligt omfang at sende dem i lokal skole efter, at de har gået i Eventure Care. Den lokale skole er gratis, men man skal selv betale for uniformer, hæfter, blyanter osv. I EC er alt betalt af Eventure.

 

 

Børnene går helt selv hver morgen. De kommer enten fra Mbete eller Katoto. De tager dem ca. 15-25 minutter at gå. Børnehaven starter 6.30 og slutter igen 11.30. Inden for disse 5 timer er dagen fuldstændig skemalagt. Først starter de med at børste tænder, at vaske sig og så skifter de til uniform. Derefter så er det morgenmadstid. Her spiser de hver morgen Nshima-grød (majsmelsgrød) med en stor skefuld sukker i. Det skal siges, at de fleste hernede kun får ét måltid om dagen – frokost – men når børnene er i EC, får de både morgenmad og frokost. Nogle forældre i landsbyen har fortalt, at den barske sandhed er, at ofte har de ikke nok mad, og så spiser de voksne først og derefter børnene, da det er forældrene som skal udføre det hårde arbejde og tjener pengene. Derfor ender det desværre nogle gange med, at børnene ikke får mad. Derfor er det ren luksus for børnene, når de hver dag får to måltider inden for få timer i EC.

 

 

Efter morgenmaden har de en school practice efterfulgt af playtime for til sidst at have anden school practice. Hver uge med nyt tema. Nogle uger matematik, nogle uger engelsk, kreativitet, haven eller bevægelse. Ift. at være mellem 5-7 år, så er de ikke i nærheden af jævnaldrene i DK, når det kommer til fornemmelsen af tal og bogstaver. De kan alfabetsangen fordi de har øvet den mange gange, men spørger man om et bestemt bogstav, så aner de ikke hvordan det ser ud. Før de kommer i EC har de stort set aldrig haft en blyant i hånden eller set et bogstav eller tal, så det er intet under, at det er svært for dem.

 

 

Til gengæld så er de meget selvstændige på så mange andre parametre og virkelig fysisk stærke. Som nævnt går de selv hver morgen den lange tur til EC, de klarer selv opvask, toiletbesøg og kan alverdens fysiske ting. Og så er de så kærlige. De vil kramme, holde i hånd og sidde på skød. Selv de mest hårdføre af drengene har nogle gange bare lige behov for at få et kram en gang i mellem. Der er ikke tvivl om, at børnene får kærlighed derhjemme, men der er i de flestes tilfælde ikke så meget fysisk kontakt, som vi er vant til det i DK. Kram får de så masser af henne i EC.

 

 

Der er ansat to lokale medarbejdere, som har hvert deres hold. Derudover er der tilknyttet ca. to frivillige til hvert hold også. Det skifter lidt fra dag til dag, om det er de ansatte eller de frivillige, som står for undervisningen. Charlotte har rollen som den daglige leder for EC, hvilket vil svare til at være leder i en børnehave i DK. Hun står for al det administrative ift. skemaer, møder, noter til forældre, planlægning af forskellige arrangementer og forældremøder. Herudover indgår hun i dagligdagen EC sammen med de frivillige, somme tider hele dagen og somme tider, når der er behov ifm. sygdom (jep tror de fleste har været i gennem en runde med maveproblemer – det er standard).

 

 

Hjemmefra havde vi tænkt, at Vibe kunne indgå i EC alle dage og Nanna et par dage om ugen. Liv er for lille, og hende havde vi derfor ikke tiltænkt EC (dog har hun sneget sig derhen nogle gange). Uden omsvøb, så har det været en rigtig svær start for pigerne. En udfordring er det overvældende i, at alle børnene synes, at de er så interessante, så de rører ved deres hud og hår næsten hele tiden. En anden udfordring er sproget. Selvom udgangspunktet er engelsk, så snakkes der også rigtig meget lokalt sprog (bemba). Derfor føler de ikke, at de kan følge så godt med, som de gerne ville. Morgenmaden kan de ikke lide, og da der serveres havregrød for alle de frivillige, vil de hellere spise her, da de elsker havregrød. Dette tilsammen bliver de usikre og utrygge, og har i stor grad haft behov for en af os værende til stede.

 

 

 

Når det er sagt, så har de også haft gode stunder i EC. Hen af vejen har de fundet nogle af pigerne, som de kan lege med. På lørdag skal vi besøge en af dem i den nærliggende landsby, hvor de kan lege med hende i ro og mag. Hun er lillesøster til en gut, som hedder Isaac. Han er den dygtigeste tegner og meget sympatisk, og vi har bestilt en masse tegninger af ham. Vi fejrede for nylig også ECs to års fødselsdag, hvilket også blev til en virkelig hyggelig eftermiddag med dans og god stemning.

 


2 thoughts on “BØRNEHAVEN”

 • 1
  Lise on October 3, 2018 Reply

  Kære Hasse og Charlotte og jeres 3 piger.
  Lise har lige læst op for mig, hvad I har skrevet. Jeg håber I trives og har det godt.
  Kærlig hilsen til jer alle fra Conny

  • 2
   Kampp Davidsen on October 6, 2018 Reply

   Kære Conny.
   Dejligt at høre fra dig. Vi har det alle godt. Vi håber også at det går godt i Danmark? Nu er det vel ved at blive efterår.
   Kærlige hilsner Charlotte, Hasse og pigerne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *