PRAKTISKE OPGAVER OG NYE UDFORDRINGER

PRAKTISKE OPGAVER OG NYE UDFORDRINGER

I den tid vi har været en del af Eventure projektet i Zambia, har Charlottes primære ansvar, som tidligere beskrevet været at tage sig af den daglige drift i Eventure Care. Hasses bidrag til projektet har primært bestået i at hjælpe til med de praktiske opgaver, der har været brug for at få løst.

Der er en del ansatte på stedet, der til daglig har ansvaret for at få løst de udfordringer, der måtte opstå. En stor del af den tid vi har været her, er derfor gået med at finde ud af, hvordan deres hverdag fungerer og hvilke opgaver, som skal løses. Nogle af de projekter der har været i gang, har blandt andet været forbedring af hønsehus, flytning af vandpumpe og klargøring af stor ny nyttehave i den lokale landsby Katoto.

Eventure har indtil for nylig haft en del grise, der har været brugt til at spise, men også til undervisning af eleverne i dyrehold. Grisene er dog blevet slagtet for et halv års tid siden, da de krævede store mængder af mad og vand, hvilket er noget de lokale ikke har adgang til, og derfor gjorde det svært for dem selv at have grise. Der fokuseres derfor nu i højere grad på høns. Der er flere fordele ved at holde høns, men først og fremmest er det meget lettere for de lokale at komme i gang med at holde høns. For at starte projektet med hønsene op, har vi haft gang i at modificere det eksisterende hønsehus med redekasser og pinde til at hønsene kan sove på. Målet med ombygningen var til at starte med at få hønsene til at lægge æg i rederne i stedet for i skoven, så da de første 7 æg lå i reden var der stor jubel.

 

 

En anden vigtig resurse for stedet her er vandforsyningen. Denne fungerer ved at vand pumpes fra søen med energi fra solceller op i en stor tank, hvorfra det så fordeles til hele plottet. Vandet bruges til madlavning, toiletter, vanding i haven, osv. Pumpen var tidligere placeret et sted, hvor der i perioder med lavvand i søen ikke var nok vand til at dække pumpen, og kunne derfor opstå perioder, hvor der ikke kom vand i tanken. Der blev derfor fundet et nyt og dybere sted til pumpen og derefter stod den på at flytte store sten i to dage i træk. Stenene blev brugt til at bygge en barriere foran det sted hvor pumpen nu ligger, så den ikke bliver ødelagt af de store bølger, der kommer i regntiden. Det var hårdt arbejde, men forfriskende at kunne hoppe i vandet af og til, og fedt at mærke den gode stemning, der var blandt de lokale ansatte på trods af, at det ikke er til at forstå deres lokalsprog bemba.

 

 

 

Projektet i Katoto med anlægning af nyttehave/grøntsagsproduktion, er i gang og indtil videre har arbejdet bestået af at klargøre det stykke land, som skal bruges. Det er et unikt sted, da der i toppen af en let skårende grund udspringer en kilde, der kan forsyne området med vand hele året, hvilket ellers kan være en udfordring for de lokale uden for regnsæsonen. Ved at få vist de lokale i nabolandsbyen, at de kan dyrke jorden og tjene penge på at sælge afgrøderne, kan det give dem et alternativ til fiskeri, der i de seneste par år er gået meget ned ad bakke, da der i store områder af Tanganyika søen er blevet overfisket og pga. den globale opvarmning. Eventure indkøber i dag store mængder grøntsager fra en større by, og ved på sigt i stedet at kunne købe disse fra nabolandsbyen, vil denne blive støttet både med viden om dyrkning, samt økonomisk, hvilket hen af vejen vil kunne skabe jobs og forbedret velstand i landsbyen. Nogle af de forberedende tiltag var at grave en kanal til vandet, så dette lettere kan styres på grunden. Igen, god stemning og hårdt fysisk arbejde, og en fornøjelse at beskæftige sig med noget, der er langt fra hverdagen på kontoret.

 

 

På trods af gode og spændende udfordringer for både Charlotte og Hasse på den arbejdsmæssige front, har vi også måtte indse at det har været en udfordring at få tid til både dedikation til projektet samtidig med, at der er harmoni i vores lille familie. Vi har derfor besluttet at forkorte vores ophold i Zambia, og i stedet for at blive her til midt December, drager vi nu videre til næste destination, midt oktober. Det har ikke været nogen let beslutning, da stedet her på rigtig mange punkter er super dejligt. Dog er en af de vigtigste årsager til, at vi er på denne rejse at have tid med familien i fokus og derfor drager vi inden længe videre.

Før vi tager helt afsked med Zambia har vi dog lige tid til at nyde et par solopgange over søen, samt nå et par ture i nær-området. Dels skal Hasse besøge et vandfald, og derefter skal vi alle ud på en tur, hvor vi forhåbentligt både kommer til at se flodheste og elefanter.

 


6 thoughts on “PRAKTISKE OPGAVER OG NYE UDFORDRINGER”

 • 1
  Lene on October 6, 2018 Reply

  Fortsat rigtig rigtig god tur til jer alle fem

  • 2
   Kampp Davidsen on October 9, 2018 Reply

   Hej Lene.
   Mange tak :).
   Håber det går godt med det nye hus.
   Kh os

 • 3
  Britta on October 6, 2018 Reply

  Hej m jer
  Hvor er det bare spændende at følge jer og så mega sejt af jer
  Her nærmer efterårsferien sig.
  Lone oc klasselærer har været sygemeldt i mange uger efterhånden.. og de ved ik helt hvornår hun kommer retur. Ellers er det en fin klasse og Maja er glad for at gå der. Der er gang i trivselsgruppen og der blev allerede holdt pizzaarr for et par uger siden.
  I 3c går det også fint. De savner Morten, men er ved at vende sig til Lene. Ninus var ved at løbe væk igår, da majas legekammerat ik havde fået lukket buret ordenlig. Så ida græd selvfølgelig helt vildt. Heldigvis var bagboen ude i haven og ninus var i deres have… så alt endte godt ha det rigtig godt-fortsat god rejse. Kh fra os alle 5

  • 4
   Kampp Davidsen on October 9, 2018 Reply

   Hej alle 5.
   Det lyder øv med Lone, men fedt der er gang i trivselsgruppen – er du med i den B? Vibe savner at gå i skolen nogle gange, men trives også med at tulle rundt og hygge sig.
   Skal hilse både fra Nanna og Vibe, de savner jeres piger. Vi tager snart videre, så kan vi ringe på Messenger en dag?
   Du er på WhatsApp ik B, så lad os lige skrives der …
   Kh os

 • 5
  Katrine on October 7, 2018 Reply

  Hej Nanna
  Jeg savner dig mega meget. Jeg var på Færøerne fra torsdag til søndag
  Har du fået nogle nye venner i Zambia❓ Hvordan går det med skolen .❤️. Jeg går stadig til gymnastik sammen med Ida og Yuxin. Jeg glæder mig til at du kommer hjem til Danmark . Kærlig hilsen Katrine

  • 6
   Kampp Davidsen on October 9, 2018 Reply

   Hej Katrine.
   Jeg savner også dig mega meget. Lige nu er på et safaristed og har set aber, flodheste, vildsvin og hjorte. Ja jeg har fået et par venner som er rigtig søde, men på fredag tager vi videre til et nyt sted. Det første sted vi skal være er der swimmingpool på taget. Det glæder jeg mig til. Jeg savner klassen, håber du vil sige hej fra mig.
   Kh Nanna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *